De Groenmakers in Doetinchem is gespecialiseerd in groenonderhoud van sportvelden, plantsoenen, parken, bossen en bedrijfsterreinen. Zo’n 110 mensen werken er, waarvan 80 met een afstand tot de arbeidsmarkt. Directeur Jan van Ulst gunt iedereen een nieuwe start; Wajongeren, drop-outs, maar ook mensen met een verstandelijke beperking of psychisch kwetsbare mensen.

Geen directeur maar een coach
Jan benadrukt dat hij vooral naar de mogelijkheden van zijn werknemers kijkt, en niet zozeer naar hun beperkingen. “Als deze mensen de juiste coaching en begeleiding krijgen, kunnen ze vaak veel meer dan ze zelf denken.” Omdat Jan voetbalfan is, maakt hij graag een vergelijking met de voetbalwereld. “Ik geloof in het SAS-bestuursmodel. SAS staat voor stadion als spiegel. Dat past bij ons bedrijf. Klanten zijn het publiek en het bedrijf zijn de spelers op het veld. Wij functioneren ook als een voetbalteam. Ik zie mezelf veel meer als coach dan als directeur. De coach heeft de kwetsbaarste functie. Hij is immers verantwoordelijk voor het functioneren van het team.” Door intensief samen te werken, behaalt De Groenmakers goede resultaten. Dat dat werkt, kan Jan ook aantonen. “Vorig jaar hadden we een omzetgroei van 30%, dat zegt toch alles!”

Sociale onderneming
Klanten van De Groenmakers zijn bedrijven, instellingen, gemeentes en sportverengingen. In Gelderland en Overijssel is het bedrijf marktleider in het onderhouden van sportvelden, zowel kunst- als natuurgras. In 2012 ontstond het bedrijf uit de gemechaniseerde onderhoudsploeg van de sociale werkvoorziening Wedeo – tegenwoordig Laborijn. Dat sociale aspect is nog altijd de pijler onder het bedrijf. Jan: “Geld is een middel, geen doel. Bij De Groenmakers draait het vooral om onze mensen.”

“Mensen langdurig aan het werk houden, dat is duurzaamheid”

Maatwerk motiveert
Iedereen met een afstand tot de arbeidsmarkt kan bij De Groenmakers aan het werk. Jan: “Drop-outs, Wajongeren, mensen met een beperkt denkkader; ze krijgen allemaal een kans.” Zoals Wajonger Thomas Slagman. “Hij werkt sinds kort bij ons. In eerste instantie was hij wat terughoudend, maar is steeds meer op zijn gemak.” De ‘coach’ spreekt over maatwerk. “Wij leveren maatwerk voor de klanten, maar ook voor onze eigen mensen. Veel werk is gemechaniseerd en er moet efficiënt gewerkt worden, maar met de juiste begeleiding gaat dat prima. Ook bij de Wajongeren. Een meewerkend voorman leert ze het vak en begeleidt ze. Al onze Unieke Achterhoekers zijn hartstikke gemotiveerd en door het werk bij ons ontwikkelen ze hun talenten.”

Structuur en zekerheid bieden
Naast het sociale aspect is duurzaamheid bij De Groenmakers een speerpunt. Jan: “Ons streven is de mensen voor langere tijd aan ons te binden. Dan zie je ze opbloeien, die structuur en zekerheid hebben ze gewoon nodig.” Hij vervolgt: “Vaak zijn het kwetsbare mensen, die in hun arbeidsverleden de nodige tegenslag hebben gehad. Zoals het mislopen van een vast contract of promotie. Als ze dat uiteindelijk niet krijgen en thuis komen te zitten, verliezen ze hun zelfvertrouwen, maar ook het vertrouwen in anderen. Het voelt goed als je ze dat weer kunt teruggeven.”

Doordat Unieke Achterhoekers bij De Groenmakers geschoold worden, krijgen ze meer zelfvertrouwen en ontwikkelen ze hun talenten. Wilt u jongeren in dienst nemen die dolgraag willen werken en gemotiveerd zijn? Neem dan contact op met het Werkgeversservicepunt Achterhoek.