Thomas is graag buiten. Regen of wind deren hem niet. Van stress of onverwachte gebeurtenissen houdt hij niet. Maar het werk bij De Groenmakers biedt hem genoeg structuur. Thomas is uniek. Hij zorgt dat de velden er strak bijliggen.

“Het werken op de maaimachine gaat prima, als ik maar weet wat ik moet doen”

Thomas Slagman

Maaimachinist bij De Groenmakers

Thomas Slagman (23) werkt sinds enkele weken als maaimachinist bij De Groenmakers. De Wajonger zat daarvoor bijna 2 jaar thuis, een moeilijke periode waarin hij het soms lastig vond om dingen te relativeren en positief te blijven. Van die rottijd is nu niets meer te merken. De goedlachse Achterhoeker zit met zichtbaar plezier op de maaimachine. Het werk ligt hem en hij kán het. Met de juiste instructies, redt hij zich prima. “Ik kan goed met deze machines overweg.”

Deuk in zelfvertrouwen
Thomas volgde de mbo-opleiding tot assistent greenkeeper aan het IPC Groene Ruimte in Arnhem. Tijdens zijn stage bij een boomverzorgingsbedrijf liep hij een vervelende rugblessure op, waar hij nog altijd last van heeft. “Ik heb snel rugpijn, dus als ik op de machine zit moet ik af en toe even afstappen. Hoe vaak en wanneer, dat mag ik zelf beslissen.” Ook zijn werk op de golfbaan eindigde op een nare manier. Na 3 tijdelijke contracten kreeg Thomas geen vaste baan. Dat deed hem veel verdriet. Het schaadde zijn vertrouwen in de mensen om hem heen, maar ook zijn zelfvertrouwen liep een deuk op.

Voorzichtige start
Bij De Groenmakers maakt Thomas voorzichtig een nieuwe start. Sinds enkele maanden woont hij in Hengelo (Gld.), dus hoeft hij maar een kwartiertje te rijden naar zijn werk. Tijdens de eerste dagen bij zijn nieuwe werkgever stelde Thomas zich terughoudend op. Het idee dat hij het naar zijn zin zou krijgen maar op enig moment weer zou wegmoeten, weerhield hem ervan zich open te stellen. Nu hij 3 weken bij De Groenmakers werkt, verdwijnt dit doemscenario langzamerhand naar de achtergrond.

Alle dagen op de machine
Thomas heeft het naar zijn zin. Hij werkt op sportvelden, plantsoenen, parken en bedrijfsterreinen om te maaien, verticuteren, bemesten of onkruid te bestrijden. “Van de week heb ik een sportveld geverticuteerd en vandaag maai ik bermen. Dat doe ik helemaal alleen en dat gaat prima, als ik maar weet wat er van me verwacht wordt. Als ik klaar ben, bel ik mijn collega die een eindje verderop aan het werk is. Hij vertelt dan wat de volgende klus is.” Die structuur, regelmaat en herhaalde werkinstructies geven hem houvast. Thomas lacht nog maar eens een keer: “Iedere dag met machines werken, dat vind ik het leukst.”

Talenten ontwikkelen
Doordat Unieke Achterhoekers bij De Groenmakers geschoold worden, krijgen ze meer zelfvertrouwen en ontwikkelen ze hun talenten. Wilt u ook jongeren in dienst nemen die gemotiveerd en gedisciplineerd zijn en willen werken? Neem dan contact op met het Werkgeversservicepunt Achterhoek.