Schoonmaakbedrijf Mabeon in Doetinchem biedt niet alleen schoonmaakonderhoud aan. Ook voor conciërgetaken en inpakwerk kunnen klanten bij Mabeon aankloppen. Voor het merendeel voeren mensen met een beperking of grote afstand tot de arbeidsmarkt de diensten uit. Rob Migchelbrink en Erwin Peters, twee mannen met dromen en ambities, richtten het bedrijf in 2006 op met de hulp van SW-bedrijf Wedeo. “Dat Mabeon in 10 jaar tijd zou groeien van 25 naar 120 medewerkers hadden we toen niet durven dromen.”

Betere selectie
Commercieel directeur Rob Migchelbrink weet nog precies hoe het ging. Rob: “Zo’n 10 jaar geleden had het heel wat voeten in de aarde om Wedeo ervan te overtuigen hun schoonmaakdienst op een andere en meer commerciële manier aan te pakken. Omdat Wedeo iedereen aannam, liep die tak logischerwijs niet zo goed. Schoonmaakwerk is fysiek zwaar, bijna net zo zwaar als werken in de bouw. Alleen al om die reden is niet iedereen er geschikt voor. De selectieprocedure is een van de eerste dingen die wij hebben aangepakt.”

Perfecte mix
“Op een gegeven moment konden we via Wedeo niet meer aan de juiste mensen komen. Zelf hebben we de weg gevonden naar het UWV en de Achterhoekse gemeenten, waaruit een warme samenwerking is ontstaan. Medewerkers van deze organisaties weten precies welke mensen bij ons passen en verwijzen ze door. Inmiddels speelt ook het Werkgeversservicepunt Achterhoek een belangrijke rol bij het vinden van geschikte werknemers. Binnen ons personeelsbestand streven wij naar een optimale mix; van onze vakbekwame en gecertificeerde medewerkers heeft 60% een arbeidsbeperking of afstand tot de arbeidsmarkt. De overige 40% bestaat uit medewerkers van de reguliere arbeidsmarkt.”

Eigen jobcoach
Rob vertelt dat het in werking treden van de Participatiewet per januari 2015 de groei van Mabeon in een stroomversnelling bracht. “Door deze wet zijn nog meer ondernemers zich bewust van hun verantwoordelijkheid om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. De wil is er dus wel, maar niet alle werkgevers zijn ingesteld op de verplichting die de overheid ze oplegt. Deze doelgroep heeft wel wat extra begeleiding nodig. Om die reden hebben wij een eigen jobcoach in dienst. Zij kent onze mensen van haver tot gort en stemt de coaching daar op af. Dat werkt heel goed.”

“Bedrijven en instellingen kiezen voor Mabeon omdat ze doelgericht verder willen met maatschappelijk ondernemen.”

Maatschappelijk betrokken
“Bedrijven en instellingen kiezen voor Mabeon omdat ze doelgericht verder willen met maatschappelijk ondernemen. Als ze voor onze dienstverlening kiezen, voldoen ze gelijktijdig aan de betrokkenheid die de overheid van ze vraagt. Dat is natuurlijk een mooie bijkomstigheid! Om dat feit te onderstrepen, verstrekken wij die bedrijven een bordje met de tekst: Dit object wordt maatschappelijk schoon gehouden. Vaak komt het bordje in de directiekamer te staan.”

Continue mensen nodig
“Door de groei van het bedrijf heeft Mabeon steeds nieuwe, gemotiveerde mensen nodig. “Wij verwachten van alle medewerkers dat ze presteren. Als we het gevoel hebben dat de inzet niet optimaal is, volgt een gesprek. Vanzelfsprekend houden wij rekening met de haalbare prestatie. Maar de werklust moet gewoon goed zijn. We zijn een bijzonder bedrijf, maar wél een echt bedrijf. We mogen afgerekend worden op kwaliteit, prijs en organisatie.”

Betrokkenheid is groot
“Eén keer per jaar organiseren we een personeelsbarbecue. Dat festijn vindt plaats op de parkeerplaats pal naast ons bedrijfspand. Van de 120 mensen die bij ons in dienst zijn, zijn zo’n 95 present. Dat is toch fantastisch! Dat bewijst voor Erwin en mij dat de betrokkenheid enorm is. Wij staan dan samen vanuit een hoekje trots toe te kijken.”

Maatschappelijk schoonhouden?
Wilt u doelgericht verder met maatschappelijk ondernemen? Als u uw schoonmaak-, inpakwerk of conciërgediensten onderbrengt bij Mabeon voldoet u direct aan de voorwaarden die de overheid aan u stelt. Of kent u iemand die als schoonmaker aan de slag wil? Neem gerust contact op met het Werkgeversservicepunt Achterhoek of met Rob Migchelbrink: 088 – 01 18 510