Gerrie Massop en Brenda Wanrooy werken bij Mabeon. Beiden hebben een arbeidshandicap, maar dat betekent niet dat ze ongeschikt zijn voor werk. Integendeel! Ze zijn zelfs heel goed in het werk dat ze doen. Door zijn accuratesse heeft Gerrie snel in de smiezen als hoeveelheden niet kloppen. Brenda haat troep en viezigheid, waardoor schoonmaken echt haar ding is.

“Aan de ene kant is het niet leuk een stempel te krijgen, aan de andere kant helpt het.”

Gerrie Massop en Brenda Wanrooy

(Werken beiden bij Mabeon)

Gerrie Massop (53) en Brenda Wanrooy (25) werken bij schoonmaakbedrijf Mabeon in Doetinchem. Mabeon is een bijzonder bedrijf omdat het merendeel van de medewerkers (zo’n 60%) een afstand tot de arbeidsmarkt heeft. Gerrie is magazijnbeheerder en Brenda werkt er als schoonmaker.  Zowel Gerrie als Brenda vinden het heerlijk bij deze werkgever. Waarom? Omdat hun inzet, talent en prestaties worden gewaardeerd. Daardoor voelen ze zich veilig en kunnen optimaal presteren.

Gerrie Massop is manusje-van-alles

Tot 2006 werkte Gerrie bij Wedeo. Hij is één van de 25 medewerkers die vanaf Mabeon’s oprichting in 2006 meeging naar de nieuwe organisatie. Hij begon als schoonmaker. Dat werk kon hij goed, maar zijn droombaan was het niet. Op een keer vertelde hij dat aan zijn leidinggevenden en toen Mabeon groeide, kreeg Gerrie steeds meer andere klussen. Zo groeide hij in zijn functie van magazijnmedewerker. Inmiddels is hij verantwoordelijk voor het klaarzetten van alle spullen voor de schoonmakers en houdt hij de voorraden bij. Dat doet hij heel nauwgezet; als hij merkt dat middelen te snel op zijn, spreekt hij de mensen daarop aan. Ook meldt hij zoiets bij de bedrijfsleiding. Naast het klaarzetten en bijhouden van voorraden, wast hij de auto’s en rijdt hij mensen van en naar de Elver (voorheen Fatima Zorg).

Gegroeid en verantwoordelijk

Gerrie werkt fulltime en gaat elke dag met veel plezier naar zijn werk. Gerrie: “Ik ben gegroeid in mijn functie en waardeer de vrijheid die ik bij Mabeon krijg. Bij Wedeo was het toch wel anders. Hier mag ik zelf aangeven wat ik wel en niet kan. Dat is fijn, want ik ken mezelf best goed. Zo houd ik niet van druktes. Als het te druk wordt, krijg ik chaos in mijn hoofd. Als er te veel hectiek is, moet ik stoom afblazen. Dat doe ik meestal bij Rob Migchelbrink (commercieel directeur Mabeon) of bij een andere collega.” Om na het werk meer rust te krijgen in zijn hoofd, maakt Gerrie legpuzzels. Het zijn megaprojecten. Onlangs kocht hij een puzzel van 32.000 stukjes die een kant-en-klaar formaat heeft van 5.44 bij 2.93 meter! “Het wordt een project van 10 jaar”, verwacht Gerrie.

Brenda Wanrooy is poetsmiep

“Ik ben een echte poetsmiep”, vertelt Brenda lachend. “Nee, ik vind dat geen stom woord. Het is heel leuk om poetsmiep te zijn, want ik haat troep en viezigheid. Daarom ben ik zo blij met dit werk. Het past bij me!” Toen Brenda in de puberteit zat, was ze volgens eigen zeggen een wilde meid. Ze haalde nogal wat domme dingen uit en was niet voor rede vatbaar. De verhouding met thuis leed onder haal recalcitrante gedrag. Daar kwam bij dat ze werk deed waarbij ze niet uit de verf kwam. Zo werkte ze in supermarkten en als productiemedewerkster. “De klik was er nooit en elke keer moest ik na verloop van tijd vertrekken. Ik voelde me door niets en niemand begrepen.” Op een gegeven moment komt ze thuis te zitten. “Dat duurde anderhalf jaar en mijn leven was op dat moment vrij treurig.” Pas toen ze een jobcoach kreeg, kwam ze uit haar dip. “Dat extra steuntje in de rug had ik nodig! Er werd ontdekt dat ik een lager IQ heb en daardoor kwam in aanmerking voor een Wajong-uitkering.”

Lekker in haar vel

“Aan de ene kant is het niet leuk een stempel te krijgen, aan de andere kant helpt het”, zegt Brenda. Met hulp van haar jobcoach is Brenda bij Mabeon aan de slag gegaan. Ze werkt er 22,5 uur. “Ik heb hier in korte tijd ontzettend veel geleerd en heb het schoonmaakcertificaat gehaald. Het werk van schoonmaakster is best zwaar, maar ik kan het goed aan. Wat ik leuk vind aan dit werk? Met de handen werken en de vrijheid. Natuurlijk moet ik presteren en voor sommige taken staat een bepaalde tijd. Toch ervaar ik vrijheid. Als mensen bij Mabeon de kantjes eraf lopen, krijgen ze een gesprek. Dat is logisch! Van mezelf kan ik zeggen dat ik betrouwbaar ben, goed kan schoonmaken en mijn collega’s laat ik nooit vallen. Eén van hen is mijn beste vriendin geworden. Op personeelsfeesten zijn wij de gangmakers en eerlijk gezegd kunnen we dan behoorlijk uit ons dak gaan. Maar dat kan hier! Mijn leven is weer leuk.”

Maatschappelijk schoonhouden?

Wilt u doelgericht verder met maatschappelijk ondernemen? Als u uw schoonmaak-, inpakwerk of conciërgediensten onderbrengt bij Mabeon voldoet u direct aan de voorwaarden die de overheid aan u stelt. Neem gerust contact op met het Werkgeversservicepunt Achterhoek voor meer informatie.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren