Olaf Jung

Olaf Jung (48) werkt bij Kringloop Drenthen in Eibergen. Zijn leven is een aaneenschakeling van vallen en opstaan. Steeds opnieuw werk vinden was niet eenvoudig. Zijn leeftijd en Wajong-status speelden daarbij een negatieve rol. Toch hield hij de moed erin en stelde alles in het werk om een baan te vinden. Olaf is commercieel, sociaal, klantvriendelijk en kan goed autorijden. Kortom; hij is geknipt voor een baan bij een kringloopwinkel.

 “Eerst moest ik wennen aan het arbeidsritme, maar al snel werkte ik fulltime”

Olaf Jung

(Chauffeur bij Kringloop Drenthen)

Sinds een maand of 3 werkt Olaf bij Kringloop Drenthen. Deze kringloopwinkel in Eibergen is een initiatief van ondernemer Melvin Drenthen, die 3 jaar geleden de stap zette om kringloopwinkelondernemer te worden.

Inmiddels is Kringloop Drenthen een begrip in Eibergen en omstreken. Eibergenaren en mensen uit de regio kunnen er voor weinig geld mooie gebruikte spullen kopen.

Verveling slaat toch toe
Toen Olaf zo’n 6 jaar geleden zijn baan kwijtraakte, zag hij in eerste instantie ook wel wat voordelen. Zo waren er thuis nog wat klussen en daar had hij nu opeens alle tijd voor. Olaf: “Maar dat thuiszitten ging heel snel vervelen. Op een gegeven moment waren alle klussen klaar en wat dan? Ik besefte ook wel dat ik mijn leeftijd niet mee heb, en vanwege rugklachten ben ik gedeeltelijk afgekeurd. Ook dat laatste kan een reden zijn om niet met mij in zee te gaan. De toekomst zag er somber uit.”

Vier jaar thuis
“Als je jaren thuis zit, verpieter je. En ik heb maar liefst 4 jaar thuisgezeten! Je gaat dingen doen die je eigenlijk niet zou moeten doen. Ik verveelde me rot en zag het allemaal niet meer zo zitten. En dat terwijl ik eigenlijk een positief persoon ben. Wie oh wie zou mij nog een kans willen geven, dat vroeg ik mij vaak af.”

Met hulp van jobcoach
Op een gegeven moment kreeg Olaf een jobcoach toegewezen. Die deed ontzettend zijn best een bedrijf te vinden waarbij zijn talenten tot hun recht zouden komen. “Toen ik in augustus 2016 werd benaderd voor werk bij Kringloop Drenthen was ik de koning te rijk. Deze baan ligt me. In het begin werkte ik drie dagen in de week, om zo opnieuw aan het arbeidsritme te wennen. Al snel mocht ik fulltime gaan werken. Er is hier wel wat tilwerk, maar er is altijd iemand die me helpt zodat ik mijn rug niet te zwaar belast.”

Talenten worden benut
De klik met zijn jonge baas Melvin Drenthen was er direct. “Hij is echt een toffe vent die mijn talenten waardeert en er ook handig gebruik van maakt. Zo ben ik best commercieel en kan de prijzen van spullen goed inschatten. En ik ben sociaal! Ik vind het leuk om klanten te adviseren en ze te wijzen op spullen die ze misschien nog niet hebben gezien. Omdat ik wat ouder ben, kan ik op een natuurlijke wijze de leiding op me nemen. Ook dat is een pre.”

Veel op de bus
Naast het werk in de kringloopwinkel, zit Olaf vaak als chauffeur op de bus. De ritjes voeren ze altijd met z’n tweeën uit. “Tijdens zo’n afhaalmoment maak ik ook even een praatje als de mensen thuis zijn. Dat wordt gewaardeerd.”

Zicht op vaste baan
Omdat Olaf superblij is met deze baan en hij het gevoel heeft dat zijn talenten uitstekend tot hun recht komen, hoopt hij op een contract. “Zo’n contract voor bepaalde tijd is voor mij weer een stap in de goede richting. Ik heb het al aangekaart en mijn ambities duidelijk gemaakt. Misschien zijn er mogelijkheden.”

Natuurlijk heeft iedere Unieke Achterhoeker eigenschappen die er toe doen! Wilt u sociaal ondernemen of weten wat iemand voor uw bedrijf kan betekenen en zo iemand een kans geven? Werf een Unieke Achterhoeker via het Werkgeversservicepunt Achterhoek.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren