Dusseldorp

Fotobijschrift van links naar rechts: Jacqueline Hunting, Angela Knikkink, Marjon Riefel, Dorry Hollander, wethouder Jorik Huizinga en Clemens Kock bij het pand van Elver in Nieuw-Wehl.

Bij Elver is iedereen welkom. Dat geldt voor cliënten, maar zeker ook voor medewerkers. De zorginstelling biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt regelmatig een passende werkplek. Dat gebeurt vanuit het hart. “Voor ons is inclusie eigenlijk heel vanzelfsprekend”, benadrukt HR adviseur Dorry Hollander. 

Elver begeleidt en behandelt mensen met een lichte tot zeer ernstige verstandelijke beperking. De zorginstelling met de hoofdlocatie in Nieuw-Wehl telt ongeveer 1.300 medewerkers en ruim 400 vrijwilligers. Met een breed aanbod aan wonen, dagbesteding en behandeling worden dagelijks zo’n 700 mensen geholpen. Dat gebeurt op een uiterst deskundige en liefdevolle manier. De krapte op de arbeidsmarkt voor werkgevers in de zorgsector is ook voor Elver een groeiend probleem. Het valt niet mee om vacatures in te vullen. Samen met WerkgeversServicepunt Achterhoek (WSPA), Laborijn en het Graafschap College wordt nadrukkelijk gezocht naar mogelijkheden. Daarbij worden kandidaten met een beperking zeker niet over het hoofd gezien, integendeel. Men heeft er juist veel oog voor. “We willen de talenten van mensen benutten, zodat ook zij actief meedoen in de maatschappij. Ze zijn beslist van meerwaarde en geven zo invulling aan hun leven. Dat geeft aan alle kanten energie”, licht procesregisseur Clemens Kock toe. Jacqueline Hunting, manager support, bevestigt dat beeld. “Je ziet dat de medewerkers die hier aan de slag gaan een bepaalde groei doormaken. Ze ontwikkelen zich en zitten daardoor goed in hun vel. Daar doen we het voor.” Volgens Dorry Hollander is Elver een geschikte werkomgeving voor de doelgroep. “Drempels kennen we niet. We hebben veel verschillende werkzaamheden, dus dat is een groot voordeel. Iedereen kan naar vermogen meedoen.” Om alles in goede banen te leiden, wordt er bij de zorginstelling veel tijd en energie in medewerkers gestoken, ook in nieuwe innovatieve projecten. Zo zijn er interne praktijkgerichte opleidingstrajecten ontstaan voor nieuwe medewerkers. Dat is opgepakt met het Graafschap College en WSPA en is bedoeld om personeel te binden. Dat gebeurt o.a. via de Elver klas en oriëntatiebanen. Er is een BBL-traject in het leven geroepen waarbij mensen in ongeveer drie jaar in eigen tempo worden opgeleid tot medewerker Maatschappelijke Zorg. Het betreft een betaalde MBO-opleiding op niveau 3 en 4. Het kan gaan om zijinstromers, maar ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen zo kansen. Iedereen volgt zijn eigen leerroute. De kandidaten worden in staat gesteld kennis en vaardigheden snel op te pikken. Ze doen gelijk ervaring op bij Elver en worden zo op een gerichte manier klaargestoomd voor een baan. “Op die manier proberen we het personeelstekort tegen te gaan”, legt Dorry Hollander uit. Wethouder Jorik Huizinga van de gemeente Doetinchem is razend enthousiast over de aanpak bij Elver. Hij overhandigde, in het bijzijn van vertegenwoordigers van het WSPA, het bordje van de  “Unieke Achterhoekers aan het werk!” campagne.  “Men heeft op alle fronten hart voor de zaak. Je voelt dat iedereen hier welkom is en bij het team hoort. Elver verbindt, er wordt geïnvesteerd in mensen. Dat is heel mooi om te zien.”

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het WerkgeversServicepunt Achterhoek, tel. 088 3650400.