De uitvoering van de Participatiewet wordt vereenvoudigd. Het gaat om het opnemen van (ex-)leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs in het doelgroepenregister en om de loonwaardebepaling. Voor deze versoepeling moet de wet nog wel worden aangepast, maar naar verwachting lukt dit in de eerste helft van 2016.

Leerlingen voortgezet speciaal onderwijs

De eerste aanpassing is dat leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs straks zonder toetsing door UWV direct worden toegelaten tot het zogenaamde ‘doelgroepenregister’. In dit register staan de werkzoekenden die in aanmerking komen voor de extra banen in het kader van de Banenafspraak.

Loonwaardebepaling

De tweede vereenvoudiging is dat er een simpelere opzet komt voor de loonwaardebepaling op de werkplek. De bedoeling is dat werkgevers en gemeenten de mogelijkheid krijgen om gedurende het eerste half jaar van iemands dienstverband te rekenen met een vooraf bepaalde loonkostensubsidie van 50 procent van het wettelijk minimumloon voor werknemers die onder de Banenafspraak vallen. Na dat eerste half jaar wordt op de werkplek de loonwaarde bepaald en wordt de loonkostensubsidie hierop aangepast. Daarnaast krijgen gemeenten de ruimte om af te wijken van de vaste momenten om iemands loonwaarde opnieuw te bepalen.