Koppelman

Hoveniersbedrijf Koppelman in Haaksbergen legt tuinen aan en onderhoudt die voor gemeenten, instellingen, bedrijven en particulieren. De meeste klanten bevinden zich in een straal van 60 tot 70 kilometer rondom Haaksbergen.

Hoveniersbedrijf Koppelman in Haaksbergen legt tuinen aan en onderhoudt die voor gemeenten, instellingen, bedrijven en particulieren. De meeste klanten bevinden zich in een straal van 60 tot 70 kilometer rondom Haaksbergen. Er zijn 15 goed opgeleide medewerkers in dienst, allen met hart voor het hoveniersvak. Drie van hen zijn mensen met een beperking. In tegenstelling tot andere hoveniersbedrijven die in de slappere wintermaanden hun mensen geen werk kunnen bieden, werkt  80% van de medewerkers bij Koppelman het jaar rond.

Lekker veel ruimte
In 1986 zijn Chris en Monique Koppelman met hun hoveniersbedrijf begonnen en in september 2016 vierden ze hun jubileum met medewerkers, klanten en andere relaties. Omdat hun bedrijventerrein voldoende ruimte biedt, werd het feest op eigen terrein in een grote feesttent gevierd. Chris Koppelman: “Ons grondstuk is in 30 jaar behoorlijk gegroeid. Ik heb het geluk gehad dat ik telkens een stuk kon bijkopen. Dat we daardoor nu zoveel ruimte hebben, is erg praktisch. Zo heb ik volop plek voor het opslaan van groen en materialen. En dan blijft er nog voldoende over voor mijn uit de hand gelopen hobby; de paardenhouderij. Er staan 20 paardenstallen op ons terrein, met binnen- en buitenbak.”

Maatschappelijk ondernemen hoort erbij
Zo’n 3 jaar geleden namen Chris en Monique hun eerste Unieke Achterhoeker aan. Via via hoorden zij dat Kevin Mengerink (25) heel graag bij hun hoveniersbedrijf aan de slag wilde. Daarom nodigde Chris hem uit voor een kennismakingsgesprek. Ze besloten hem een kans te geven. Door deze stap zijn de contacten met het Werkgeversservicepunt Achterhoek verder uitgebouwd. Chris: “Als je iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk helpt, kom je als vanzelf in beeld bij de mensen van het Werkgeversservicepunt Achterhoek. Dat is heel fijn, want zij nemen een stuk van de begeleiding voor hun rekening.” In de loop der tijd zijn er nog 2 mensen met een arbeidsbeperking bij het hoveniersbedrijf aan de slag gegaan. Gewoon omdat Chris en Monique van mening zijn dat maatschappelijk ondernemen vanzelfsprekend is. “Bedrijven met een bedrijfsgrootte zoals die van ons, moeten hun maatschappelijke verantwoordelijkheid eigenlijk allemaal oppakken.”

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

“Bedrijven met een bedrijfsgrootte zoals die van ons moeten hun maatschappelijke verantwoordelijkheid eigenlijk allemaal oppakken.”

“Als een Unieke Achterhoeker bij ons komt werken, gaan we er ook echt voor.”

In team werken
De Unieke Achterhoekers die bij Hoveniersbedrijf Koppelman werken, gaan dagelijks mee op karwei. Dat werk kan bestaan uit aanleg van tuinen en verhardingen, of er vindt tuinonderhoud plaats. Chris: “Sommige collega’s zijn opgeleid als praktijkopleider. Bij het inplannen van werkschema’s houd ik er rekening mee dat de Unieke Achterhoeker in het team komt van iemand die de begeleiding goed aan kan. Ook kijk ik naar de aard van de klus en overweeg of het werk passend is. Zo vergroot ik de kans op succes.”

Tevreden over de begeleiding
Chris: “Als een Unieke Achterhoeker bij ons komt werken, gaan we er ook echt voor. Als het inwerkprogramma niet zonder haken en ogen verloopt, krijgen wij hulp. Natuurlijk gebeurt dat weleens. In zo’n geval staan de mensen van het Werkgeversservicepunt Achterhoek voor ons klaar en denken mee. Ook komt het voor dat een jobcoach of andere deskundige van het Werkgeversservicepunt uit zichzelf langskomt om polshoogte te nemen. Over de steun die we krijgen, ben ik heel positief!”

Onbevooroordeeld
Bij Chris overheerst het gevoel dat iedereen een kans verdient. Hij vindt dat andere ondernemers – net zoals hij en zijn team dat doen – een medewerker met een arbeidsbeperking onbevooroordeeld tegemoet moeten treden.

Heeft u plek voor iemand die dolgraag wil werken en het ook kan? Neem dan contact op met het Werkgeversservicepunt Achterhoek.