Stravers

Hittech Bihca in Winterswijk maakt onderdeel uit van de Hittech Groep die ook bedrijven heeft in Den Haag, Nunspeet, Deurne en Uitgeest. Elke vestiging telt maximaal 100 medewerkers, waardoor de organisatie plat blijft, met korte lijnen en een grote betrokkenheid. In Winterswijk werken zo’n 62 mensen. Het bedrijf ontwikkelde zich in 25 jaar tot een betrouwbare toeleverancier van vooraanstaande machinebouwers. Hittech Bihca produceert onder andere geavanceerde machineonderdelen voor hightech bedrijven zoals het Nederlandse ASML en het Duitse Zeiss. De laatste is internationaal leider op het gebied van optica en opto-elektronica.


Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Om aan deze beursgenoteerde bedrijven te mogen leveren, moet Hittech Bihca aan tal van voorwaarden voldoen. Eén is participeren in de omgeving, met andere woorden; er wordt van hen verwacht dat ze maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Aan deze voorwaarde voldoet ons bedrijf maar al te graag”, zegt managing director Koen Mentink. “Dat duwtje van onze klanten was niet nodig geweest. Kansen geven en maatschappelijke betrokkenheid horen sowieso bij de bedrijfsfilosofie van ons bedrijf.”

Geknipt voor de baan
Zo’n anderhalf jaar geleden nam Hittech Bihca met hulp van het Werkgeversservicepunt Achterhoek een medewerkster in dienst die voorheen een afstand tot de arbeidsmarkt had. Koen: “Die match is bijzonder goed. We kunnen ons geen betere persoon voor de functie voorstellen. We zochten iemand die héél precies kan werken en niet snel is afgeleid. De medewerkster die nu in dienst is, heeft nog nooit een fout gemaakt. Ze heeft oog voor detail, is plichtsgetrouw, analytisch, uiterst nauwkeurig, hardwerkend. Kortom; ze is geknipt voor deze baan.”

Een baan hebben doet goed
Koen Mentink is ervan overtuigd dat werken voor iedereen goed is. Ook weet hij zeker dat het hebben van werk nog positiever is voor mensen die een tijdje aan de zijlijn hebben gestaan doordat ze een arbeidsbeperking hebben. “Zodra zo iemand weer werkritme krijgt en een zinvolle taak mag uitvoeren, groeit het zelfvertrouwen. Dat gun je toch iedereen?” Daarom reageerde hij enthousiast op het verzoek van één van zijn medewerkers een kennis van een kennis een kans te geven. Het lukte Chris maar niet om een baan te vinden, waardoor hij geruime tijd thuis zat. “Chris woonde op dat moment in Deventer, maar we wilden hem graag een kans geven en nodigen hem uit voor een gesprek. Toen we om tafel zaten, gaf hij direct aan dat hij op den duur wilde verhuizen. Die instelling werkte zeker in zijn voordeel. Omdat de wederzijdse klik er was, kreeg hij de kans waarop hij al te lang moest wachten.”

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

“Proefplaatsingen geven iedere werkgever de kans het zonder te veel risico te proberen.”

Minder risico
“Proefplaatsingen bieden iedere werkgever de mogelijkheid om het zonder al te veel risico een keer te proberen”, vindt Koen. “Soms kunnen werkgevers ook gebruik maken van andere subsidies en er zelfs een no-riskverzekering bij krijgen. Deze voorzieningen werken drempelverlagend!” Koen vervolgt: “Aangezien alle werknemers in de eerste plaats individuele mensen zijn, heeft iedereen zijn eigen individuele talenten en eigenschappen. Ik ben blij en trots dat er nu 2 mensen bij Hittech Bihca werken die uit het doelgroepregister komen.”

Verjonging van het team
“Eigenlijk is Hittech Bihca constant op zoek naar vooral jonge mensen die het leuk vinden om zelf dingen te maken en technisch inzicht hebben”, vertelt Koen. “Dat heeft alles te maken met de vergrijzing van ons team én met de groei van ons bedrijf. Ter illustratie: binnen 3 jaar gaan 3 medewerkers met pensioen. Daarom willen we graag investeren in nieuwe aanwas. Jongvolwassenen die het bijvoorbeeld leuk vinden aan een brommer te sleutelen of andere technische interesses hebben, nodig ik uit te solliciteren. Ze hoeven niet per se een technische opleiding te hebben, maar moeten wel leergierig en kneedbaar zijn.”

Ben je op zoek naar een baan, of ken je iemand die in een technisch bedrijf wil werken? Neem dan gerust contact op met het Werkgeversservicepunt Achterhoek.