Van links naar rechts: Judith Wopereis, Michel Nijenhuis en wethouder Gerjan Teselink.

Timmerfabriek Neede kiest bewust voor een duurzame koers

Gedreven, flexibel en klantgericht. Door deze manier van werken heeft Timmerfabriek Neede de wind in de zeilen. Het innovatieve bedrijf kiest bewust voor een duurzame koers en loopt met geautomatiseerde processen en het gebruik van artificial intelligence  voorop in Nederland. “Maar het belangrijkste zijn onze mensen. Zij zijn onmisbaar en maken de fabriek”, weet directeur Michel Nijenhuis.

Timmerfabriek Neede bestaat volgend jaar 45 jaar, het is in die tijd uitgegroeid tot een specialistisch bedrijf met kennis en passie voor het vak. Er worden vooral houten kozijnen maar ook wanden gemaakt van uitsluitend duurzaam geproduceerd hout. Het gaat om exclusieve en geavanceerde constructies op maat. Producten die optimaal presteren op het gebied van exploitatie, wooncomfort en milieu. “We willen onze producten en processen steeds verder verbeteren, stap voor stap”, legt Michel Nijenhuis uit. Dat gebeurt aan de hand van de Lean-methode, een systematische manier van werken waarbij de klant centraal staat. Het gebruik van papier is niet nodig. Personeel krijgt werkinstructies via een beeldscherm of tablet. De producten worden individueel voorzien van een chip, zodat alle gegevens inzichtelijk zijn. Het dient tevens als identificatie. Een belangrijk concept is het ClimateProof kozijn, het meest energiezuinige kozijn van Nederland. “Het is zeer onderhoudsarm en tevens de beste keuze voor ons klimaat”, stelt de directeur vast. Bij ClimateProof wordt nauw samengewerkt met Nijhuis Toelevering in Rijssen en Van de Vin Ramen en Kozijnen in Heeze. Er wordt gekozen voor houtsoorten die gegarandeerd net zo snel groeien als de minimale levensduur van een kozijn. “Naast dat er voor elke gekapte boom een nieuwe boom wordt terug geplant, planten we in samenwerking met Staatsbosbeheer in Nederland voor elk geproduceerd kozijn een extra boom. Voor een project van 400 kozijnen hebben we ongeveer 7 bomen nodig. Die 7 bomen worden opnieuw aangeplant. Daarnaast planten wij 400 extra bomen in Nederland aan, dus 1 boom per kozijn. Het is het kozijn van de toekomst. Daarmee dragen we bij aan een betere, groene wereld.”

Timmerfabriek Neede maakt een mooie groei door, inmiddels werken er zo’n 65 mensen. Het gaat om een werkgever met een sociaal hart. Want ook mensen die door omstandigheden moeilijk aan werk kunnen komen, zijn welkom. Er zijn al meerdere medewerkers via WerkgeversServicepunt Achterhoek (WSPA) geplaatst. “De juiste instelling vinden we het belangrijkste. Je hoeft nog niet alle kennis te hebben. Als iemand graag wil en ook zich ook wil ontwikkelen, zijn er zeker mogelijkheden. Een intern opleidingstraject en een gerichte begeleiding horen daarbij. We willen het maximale uit mensen halen.” Nijenhuis geeft mensen graag een tweede kans. Dat is sinds 2019 al verschillende keren aan de orde geweest. “Nee bestaat hier niet. Het is de uitdaging om het dan juist wel te proberen. Als het een succesvol traject is, zorgt dat voor veel voldoening. We kiezen daarbij maatwerkoplossingen, dat werkt erg goed.” Wethouder Gerjan Teselink van de gemeente Berkelland en accountmanager Judith Wopereis van WSPA spraken onlangs hun waardering uit voor de aanpak bij Timmerfabriek Neede. Directeur Michel Nijenhuis kreeg daarbij het bordje ‘Unieke Achterhoekers aan het werk’ overhandigd, zodat het bedrijf voortaan als ambassadeur van de campagne fungeert. “Het is echt heel bijzonder hoe mensen hier een kans krijgen en op welke innovatieve manier er gewerkt wordt. Het was heel inspirerend, ik ben diep onder de indruk”, besloot de wethouder het werkbezoek.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het WerkgeversServicepunt Achterhoek, tel. 088-3650400.