Dusseldorp

Fotobijschrift (van links naar rechts): Sjoerd Westra, accountmanager van WerkgeversServicepunt Achterhoek, Helen Baarslag van HIER Zorg en wethouder Wim Aalderink van de gemeente Winterswijk voor het pand van de zorginstelling.

HIER Zorg Winterswijk kreeg er vorig jaar een opdracht bij. Vanwege de verplichting vanuit Social Return on Investment (SROI) was het doel om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek te bieden. “We zagen het als een uitdaging en zijn er vol overtuiging  mee aan de slag gegaan”, vertelt Helen Baarslag van HIER Zorg. De ervaringen zijn overwegend positief. Twee kandidaten hebben hun draai gevonden, ze zijn inmiddels in vaste dienst bij de zorginstelling.

HIER Zorg in Winterswijk is een zorginstelling voor volwassenen en jongeren. Er wordt hulp geboden aan cliënten met psychische problemen uit de hele Achterhoek. Doel is om deze mensen zo zelfstandig mogelijk te laten meedraaien in de maatschappij. Dat gebeurt door dagbesteding, individuele (thuis)begeleiding, inloop, crisisopvang en beschermd wonen. Er zijn ongeveer veertig werknemers actief. Daaronder dus ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Het zijn vaak kwetsbare mensen die teleurstelling op teleurstelling achter de rug hebben. Dat gaat ons aan het hart. Ze hebben een steuntje in de rug nodig. Met een werkplek of een werkervaringsplaats zijn ze echt geholpen. Het kan voor een kantelpunt zorgen. Zeker met de juiste begeleiding is er zeker een slagingskans. Dat hebben we hier ook gemerkt”, aldus Helen Baarslag. Het was volgens haar best spannend voor de organisatie. “Het is toch iets nieuws. Je moet er vol voor gaan en het er niet even tussendoor doen. Het geeft veel voldoening als het ook lukt, dat is een stimulans om door te gaan.” Ze ziet dat het de betrokkenen een impuls geeft, zodat ze stappen kunnen maken. “Het zorgt voor rust en stabiliteit. Ze hebben van hun hobby hun werk kunnen maken, zo horen we terug. En ze geven aan dat ze er echt bijhoren. Wij krijgen er hele loyale medewerkers voor terug.”

Vanwege alle inspanningen mag HIER Zorg zich voortaan ambassadeur van de campagne ‘Unieke Achterhoekers aan het werk’ noemen. Wethouder Wim Aalderink van de gemeente Winterswijk en Sjoerd Westra accountmanager van WerkgeversServicepunt Achterhoek (WSPA) reikten onlangs het bijbehorende bordje met een bos bloemen uit aan Helen Baarslag van de zorginstelling in Winterwijk. “HIER Zorg heeft het bordje dubbel en dwars verdiend”, benadrukte de wethouder. “Men biedt met veel passie hulp aan kwetsbare cliënten, maar geeft ook medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans op werk. Deze mensen hebben hun draai gevonden door de investeringen in tijd en aandacht. Dat vind ik heel bijzonder, uniek zelfs.”

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het WerkgeversServicepunt Achterhoek, tel. 088 3650400.