Dusseldorp

Fotobijschrift: Ibo IJmker filiaalmanager van Jumbo Winterswijk (midden), wethouder Wim Aalderink van de gemeente Winterswijk en Ellen Rouwhorst accountmanager van WerkgeversServicepunt Achterhoek (WSPA)

Supermarkten zijn volop in beweging. Het gaat om ontwikkelingen als online boodschappen, het zelf scannen van artikelen, een steeds uitgebreider assortiment en ruimere openingstijden. Daarbij geldt dat goed personeel hard nodig is om de dienstverlening op een hoog peil te houden.

Jumbo in Winterswijk kiest bewust voor een duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Dat zie je overal in terug. Doel is om werknemers te behouden. Ze worden intensief begeleid, opgeleid, getraind en bijgeschoold. Op die manier krijgen ze de kans zich te ontwikkelen. Dat geldt zeker ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Want die horen er gewoon bij”, vertelt filiaalmanager Ibo IJmker.

Er zijn bij Jumbo Winterswijk verschillende medewerkers actief die in het verleden moeite hadden om aan een baan te komen. De supermarkt kan ze goed gebruiken. “We zoeken dan naar een geschikte plek. Het is altijd maatwerk. Wat wil de persoon en waar is hij of zij goed in? Dat geldt als uitgangspunt. Iedereen heeft specifieke kwaliteiten en misschien minder sterke punten. Als je daar rekening mee houdt, is er veel mogelijk.” De filiaalmanager weet waarover hij praat, hij deed in het verleden al flink wat ervaring op met mensen die lastig aan werk konden komen. “Het is een kwestie van investeren. Er hoort een gedegen begeleiding bij. Het is een zoektocht naar de juiste persoon op de juiste plek. Er moet balans zijn. We maken er ruimte voor en zien dat het goed kan uitpakken. Dat blijkt ook wel, want meerdere medewerkers met een afstand staan al jaren op de werkvloer. Laatst vierde iemand zijn 12,5 jarig jubileum. Dat zegt wel iets.” Volgens IJmker gaat het om fijne medewerkers die met hart en ziel werken. “Ze tonen betrokkenheid, zijn vaak heel nauwkeurig en maken echt deel uit van het team. Daarnaast, en dat is ook heel belangrijk, zorgen ze voor een prettige sfeer. Wij gaan dan ook zeker door op de ingeslagen weg.” De medewerkers vormen een afspiegeling van de maatschappij. Jumbo hecht daar waarde aan. “Het past bij sociaal en maatschappelijk ondernemen, het geeft ons een goed gevoel en het versterkt de teamgeest.” Het beleid van de Jumbo in Winterswijk wordt zeer gewaardeerd door de gemeente Winterswijk en WerkgeversServicepunt Achterhoek (WSPA). Het was reden om het bedrijf uit te roepen tot ambassadeur van de campagne ‘Unieke Achterhoekers aan het werk’. “Dat is meer dan terecht”, aldus wethouder Wim Aalderink. “Een fijne werkplek is zeer waardevol. Alle lof voor hoe mensen hier de kans krijgen er helemaal bij te horen.”

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het WerkgeversServicepunt Achterhoek, tel. 088 3650400.