Dusseldorp

De overhandiging van het bordje ‘Unieke Achterhoekers aan het werk’ in beeld. Met van links naar rechts: Herbert Kerperien, Jan Vloemans en Thea Brinkhuis, voor het pand van Riad Metaal in Didam.

Riad Metaal is al bijna veertig jaar een specialist in metaalbewerking. Het Didamse bedrijf werd begin jaren tachtig van de vorige eeuw opgericht door Ria en Ad Vloemans, de ouders van de huidige directeur Jan Vloemans. De onderneming toont vanaf de start een sociaal hart. “Voor ons is het heel normaal om mensen die het moeilijk hebben een werkplek en daarmee een nieuwe kans te bieden”, stelt de directeur.

Riad Metaal heeft in het verleden goede ervaringen opgedaan met medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met de nodige begeleiding zijn ze op hun plek bij het metaalbewerkingsbedrijf. Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit er in de genen. “Mijn ouders deden het al en onder mijn leiding is het gewoon doorgegaan. Zo zijn er verschillende kandidaten hier aan de slag gegaan. Het is altijd maatwerk, maar over het algemeen kunnen ze prima uit de voeten op de afdelingen voorbewerking, poedercoating en montage”, zegt Jan Vloemans. “In mijn ogen heeft iedereen een gebruiksaanwijzing, dat geldt dus niet alleen voor mensen uit de doelgroep. Het loont als je er tijd en energie in wil steken.” Het bewijs wordt geleverd, want een medewerker die ongeveer 30 jaar geleden op deze manier binnenkwam, werkt nog steeds bij Riad. “Het is ook mooi om te zien dat ze zich ontwikkelen. Daar is het uiteindelijk om te doen.”

Jan Vloemans vindt het een eer dat zijn bedrijf het bordje dat hoort bij de campagne ‘Unieke Achterhoekers aan het werk’ mocht ontvangen uit handen van Thea Brinkhuis en Herbert Kerperien, respectievelijk manager en accountmanager van WerkgeversServicepunt Achterhoek (WSPA). “Uiteraard ben ik er blij mee. Aan de andere kant verbaast het me dat er zoveel aandacht voor is. Is het wel zo bijzonder, vraag ik me dan af. Dat komt ook wel omdat wij het gewend zijn om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk te helpen”, aldus de directeur. Thea Brinkhuis wil benadrukken dat een dergelijke opstelling niet vanzelfsprekend is. “We gaan de goede kant op, want gelukkig tonen steeds meer werkgevers hun verantwoordelijkheid en krijgen mensen de mogelijkheid om mee te doen. Maar er valt nog genoeg terrein te winnen. Daarom geven we bedrijven als Riad Metaal graag een podium om succesverhalen te delen.”

Riad Metaal vervaardigt metalen frames voor de meubelindustrie. Regelmatig betreft het maatwerk, ook worden er samen met de klant eigen producten ontwikkeld. Het metaal kan tevens worden bewerkt, zoals het coaten van de metalen onderdelen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van geavanceerde apparatuur zoals een lasrobot (voor MIG/MAG en TIG processen), een poedercoatinstallatie en een CNC doorbuigmachine.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het WerkgeversServicepunt Achterhoek, tel. 088 3650400.