Wethouder Gerjan Teselink, Gerben Kruisselbrink, Mathijs te Veluwe, Matthijs Kondring, Hemmie Heutinck van Kwekerij Heutinck en Judith Wopereis (accountmanager WSPA).

‘Parels die we niet kwijt willen’

Kwekerij Heutinck in Borculo helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op weg. Het staat open voor nieuwe medewerkers en wil ze perspectief bieden. Dat leidt tot succesverhalen. “Het zijn parels die we niet kwijt willen”, zegt Matthijs Kondring van Heutinck.


Kwekerij Heutinck kweekt sinds 1986 vaste planten. Het bedrijf onderscheidt zich door een zeer ruim assortiment met ruim 6.000 verschillende soorten vaste planten die worden geleverd aan handelskwekerijen, webshops en groencentra in binnen- en buitenland. De kwekerij biedt fijne informele werkplekken met voldoende uitdagingen. Er wordt met veel passie gewerkt. Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt waaronder vluchtelingen zijn van harte welkom. “Daar staan we zeker open voor”, vertelt Hemmie Heutinck samen met zijn broer Peter eigenaar van Kwekerij Heutinck. Het bedrijf laat met inclusief ondernemen zien oog te hebben voor een complete samenleving. “We kijken naar wat iemand kan en wat zijn kracht is. Dat is altijd maatwerk. Dan kan hij of zij uitblinken op de juiste plek. De een heeft wat meer begeleiding nodig dan de ander, maar we hebben veel geduld. Soms moet de kandidaat even een drempel over. We investeren er graag in. Soms lukt het ook niet, maar dan hebben we er in ieder geval alles aan gedaan.”

Wethouder Gerjan Teselink reikte het bordje Unieke Achterhoekers aan het werk uit aan Kwekerij Heutinck. Het verbaasde hem dat het bedrijf het bordje nog niet eerder had ontvangen. “Gezien de vele mooie praktijkvoorbeelden ging ik er eigenlijk vanuit dat jullie hem al in bezit hadden. Je mag er in ieder geval trots op zijn. Als ambassadeur voelen jullie de morele plicht om plaats te bieden aan mensen die lastig aan een baan komen. Je grijpt kansen en dat vind ik heel gaaf.” Vanuit het bedrijf was er lof voor de rol van WerkgeversServicepunt Achterhoek. “WSPA ontzorgt ons en dat maakt het extra aantrekkelijk. Het regelt bijvoorbeeld de selectie in het voortraject, dat alles zorgt voor een mooi samenspel.”