Eddy Sticker

Hippisch Centrum De Achterhoek in IJzerlo is een moderne vijfsterren manege waar jong en oud alle facetten van de paardensport kan beoefenen.

Die vijf sterren – het hoogst haalbare – krijgt het paardenbedrijf van de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS), die daarmee aangeeft dat de zaken goed voor elkaar zijn. Naast 60 stallen, een grote rijhal van 1.800 m2 en buitenbak kun je bij HC De Achterhoek overnachten in de knusse B&B. Voor grote groepen is de pensioenboerderij ’t Hoftijzer beschikbaar. Ook is er een minicamping.

Werken met paarden andere koek
In 1996 zijn Eddie en Alice Sticker met hun paardenbedrijf begonnen. Alice kreeg het paardrijden met de paplepel ingegoten. Voor Eddie was het een nieuwe tak van sport. Wel is hij een grote dierenvriend en had ervaring met het africhten van jacht honden. “Maar werken met paarden is toch echt andere koek”, legt Eddie uit. “Zo heb je flegmatieke, brutale en angstige paarden. Je moet goed leren omgaan met de wisselwerking tussen het karakter van het paard en dat van jezelf.”

Erkend leerbedrijf
Zolang Eddie zich kan herinneren werkt hij met jonge mensen op zijn bedrijf. “Er zijn stagiaires van het AOC, Schaersvoorde en het Johan Cruyff College. Ook studenten die een secretaresseopleiding volgen, kunnen hier stagelopen en er komen met regelmaat Franse studenten die hier 1 tot 3 maanden werken en wonen. Deze jongens en meisjes volgen een agrarische opleiding bij MFR les 4 Vents in Ramonchamp.”

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

“De term ‘Unieke Achterhoekers’ dekt de lading omdat iedereen uniek is en talenten heeft.”

Hard werken
“Er is hier werk voor acht dagen in de week”, legt Eddie uit. “Het werken met paarden wordt soms geromantiseerd, maar mensen moeten hier echt een prestatie neerzetten. Neem van mij aan dat het uitmesten van een stal gewoon hard werken is. Hoe vreemd het ook mag klinken; zelfs dat moet iemand leren, want ieder paard bevuilt zijn stal op zijn eigen manier. Uiteindelijk kun je een stal ‘lezen’, en dat helpt om efficiënter te werken. Het geeft een ‘kick’ als alles er weer netjes bij ligt. Naast de fysieke belasting heeft het werken met paarden iets speciaals en kan veel toevoegen. Zo reageren paarden instinctief en zonder vooroordelen op je eigen houding en karakter en daar kun je weer veel van leren.”

Drie Wajongers aan het werk
Eddie vindt het leuk om met mensen te werken, ze te begeleiden en ze uit te dagen zich door te ontwikkelen. Daarom heeft hij naast stagiaires ook 3 Wajongers aan het werk. Eddie: “De term ‘Unieke Achterhoekers’ dekt de lading beter omdat iedereen uniek is en talenten heeft.” De 3 Unieke Achterhoekers zijn via het Werkgeversservicepunt en met hulp van hun jobcoach bij hem terechtgekomen. Hoe selecteert hij mensen? Eddie: “Ten eerste moet het tijdens het kennismakingsgesprek klikken. Daarnaast stel ik als voorwaarde dat iemand iets met paarden moet hebben. Zodra de Unieke Achterhoeker hier begint, krijgt hij of zij paardrijles tegen een gereduceerd tarief. Trouwens, iedereen die hier werkt móet zich verdiepen in het paard. Het zijn levende wezens met gevoel, een eigen karakter en ze zijn sterk. Je moet dus weten waarop je moet letten als je een paard van de stal naar de wei brengt of andersom. De paardensport blijft een risicosport omdat het vluchtdieren zijn en zeer onverwachts kunnen reageren.”

Unieke Achterhoekers
Eddie is blij met zijn Unieke Achterhoekers. Zo heeft Unieke Achterhoeker Amber na 3 jaar een vast contract gekregen. Eddie: “Je kunt er van op aan, ze zijn altijd op tijd, hebben bijna altijd een goede zin en als er iets is, maak ik het bespreekbaar.” Ook waardeert hij de jobcoach die al zijn Unieke Achterhoekers hebben. “Het is fijn dat er een onafhankelijk iemand tussen zit. Dat stroomlijnt het proces van inwerken en zorgt voor optimaal functioneren.”

Heeft u plek voor iemand die dolgraag wil werken en het ook kan? Neem dan contact op met het Werkgeversservicepunt Achterhoek.