Femke en Mariska zijn oud-leerlingen van De Ziep. Tijdens hun opleiding hebben ze niet alleen kennis opgedaan en vaardigheden aangeleerd. Ze zijn ook weerbaarder en zelfstandiger geworden. Natuurlijk willen deze dames een eigen leven opbouwen met eigen verantwoordelijkheden. Dat kan alleen als je een baan hebt. Ze zijn dolblij met de kans die ze hebben gekregen en gaan elke keer fluitend naar het werk!

“Tot nu toe is het gelukt alle leerlingen een warme overdracht naar een werkplek te geven.”

Femke Rommens en Mariska Stam

Oud-leerlingen van De Ziep in Didam

‘Zelfstandig naar het werk is leuker en goed te doen’
Femke Rommens (19) en Mariska Stam (20) zijn oud-leerlingen van De Ziep in Didam. Op verzoek van Jonèl Jansen, hun stagecoördinator, komen ze op een stormachtige dag in juli terug naar school voor dit interview. Van hun werkgever hebben ze een paar uurtjes vrij gekregen. Omdat de regen met bakken uit de lucht komt, heeft Femke’s moeder Karin Rommens haar met de auto gebracht. Ook Mariska is door haar ouders, Erich en Cobbie Stam, gebracht. De ouders vertellen graag hun kant van het verhaal; over hoe zij de aanpak bij De Ziep hebben ervaren.

Oud-leerling Femke

In de tweede klas van de reguliere basisschool komt aan het licht dat Femke ‘anders’ is. Vanaf dat moment gaat ze naar speciaal onderwijs. Sinds haar 13de is ze leerling bij De Ziep. “Bij de Ziep heb ik nieuwe praktijkgerichte dingen geleerd”, zegt Femke. Daardoor heeft ze zichzelf veel beter leren kennen; weet beter wat ze wel kan en wat ze lastig vindt. Moeder Karin vertelt dat Femke in het laatste jaar de mogelijkheid krijgt om via school haar bromfietsrijbewijs te halen. Dat en nog veel meer bewijst voor haar dat De Ziep er alles aan doet om de zelfstandigheid van hun leerlingen te stimuleren. Karin: “De jongeren worden intensief begeleid naar een zelfstandig bestaan met baan of dagbesteding. Voor ons was het fantastisch om te ervaren hoe Femke bij De Ziep groeide. Ook de begeleiding die wij als ouders kregen, was heel fijn. Ze nemen een stukje zorg over.” De drie stages die Femke doorliep, hebben behoorlijk aan haar ontwikkeling bijgedragen. Bij de laatste stage bij Bloompost is ze ‘blijven hangen’. In de zomer van 2015 bood het bedrijf haar een baan aan.

Tussen de bloemen

Femke zag het niet zo zitten om met kinderen of oude mensen te werken. Die wens is uitgekomen want bij Bloompost zit ze midden tussen de bloemen. Dat werk past bij haar! Van bloemen wordt ze vrolijk. Haar werkgever Bloompost in Velp verpakt bloemen dusdanig in een doos dat ze vers blijven (9 dagen vaasgarantie) én door de brievenbus passen. Het inpakken van de bloemen is Femke’s taak. “Het is een precies werkje, maar ik kan het goed. Een heel hoog werktempo ligt me niet zo. Met bloemen moet je voorzichtig zijn. Dat is belangrijker dan snelheid.”  Femke is sociaal, vrolijk en precies. Bij Bloompost vinden ze bovendien dat ze balans geeft. Moeder Karin gelooft dat Femke helemaal op haar plek zit.

Oud-leerling Mariska

In tegenstelling tot Femke, vindt Mariska werken in een omgeving met kinderen het leukste wat er is. Sinds haar 16de loopt Mariska via De Ziep stage bij 6 organisaties. Het minst leuk vindt ze IKEA en het leukst Kiddiez Binnenspeeltuin. Bij dit laatste stageadres krijgt ze een baan aangeboden, want het enthousiasme is wederzijds. “Ik heb de leukste baan van de wereld”, vindt Mariska. Haar ouders merken dat hun dochter met veel plezier naar haar werk gaat. Moeder Cobbie: “We hoeven Mariska nooit meer te wekken, dat was vroeger wel anders. Ze zet de wekker en komt op tijd haar bed uit. Met mooi weer gaat ze op de scooter naar haar werk en als het regent neemt ze de bus.”

Tot aan het pensioen

Mariska vindt dat ze veel geleerd heeft bij De Ziep en noemt haar leukste vakken taal, seksuele voorlichting en schoonmaaklessen. Voor dat laatste haalde ze zelfs een certificaat. Ook is ze blij dat ze via De Ziep haar scooterrijbewijs kon halen. Bij Kiddiez Binnenspeelplaats maakt ze de vertrekken schoon, vult het drinken en het snoepgoed aan en doet andere klussen. Haar werkgever is zeer tevreden over Mariska, omdat ze een echte doener én doorzetter is. Mariska: “Mijn baas zei laatst dat ik vast tot mijn pensioen bij hen zou blijven. Dat zou ik best willen en zij ook!”

Van stage naar werk

Bij De Ziep zijn ze altijd op zoek naar fijne en enthousiaste stagebedrijven. Bedrijven die leerlingen zoals Femke en Mariska een kans willen geven. Als de leerling stageloopt, wordt zowel hij als het bedrijf intensief begeleid. Die jobcoaching is intensief. Jonèl Jansen (trajectbegeleider De Ziep) houdt via app én op de werkplek intensief contact met de stagiair. Tot nu toe is het de school gelukt alle leerlingen een warme overdracht te geven. Met andere woorden; leerlingen verlaten de school met werk of dagbesteding!

Ziet u mogelijkheden binnen uw bedrijf jongeren zoals Femke of Mariska een stageplaats aan te bieden? Neem contact op met het Werkgeversservicepunt Achterhoek!